Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Київській області від 06.04.2017 №864/Т/10-36-13-03-11

опубліковано 12 квітня 2017 о 10:07

Головне управління ДФС у Київській області розглянуло Ваше звернення, яке надійшло з Електронного кабінету платника, щодо надання роз’яснення чинного законодавства та повідомляємо наступне.

З 07.02.2017 року Ви, як платник податків, знаходитесь на обліку у Білоцерківській ОДПІ.

Згідно Реєстру страхувальників фізична особа підприємець (далі – ФОП) перебуває на обліку як платник єдиного внеску з  08.02.2017 року.

За даними ІС «Податковий блок» Ви знаходитесь на спрощеній системі оподаткування з 01.03.2017 року.

Відповідно до підпункту 177.5.2 пункту 177.5 статті 177 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), фізичні особи підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування чи сплачували фіксований податок до набрання чинності цим Кодексом, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені підпунктом 177.5.1 пункту 177.5 цієї статті, що настануть у звітному податковому році.

Відповідно до підпункту 296.1.1 пункту 296.1 ст.296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів, зареєстровану наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 N579, шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Фізичні особи-підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування ведуть Книгу обліку доходів та витрат, зареєстровану наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 №481.

Отже, фізичні особи – підприємці, які протягом звітного періоду змінювали систему оподаткування, повинні вести дві книги, передбачені для різних систем оподаткування.

Порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, а також перелік платників єдиного внеску визначається виключно Законом України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464). 

Частиною першою статті 4 Закону №2464 встановлено, що  платниками єдиного внеску, зокрема, є фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Базою нарахування єдиного внеску для зазначених платників, є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (стаття 7 Закону №2464).

Законом України від 06 грудня 2016 року №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), які набувають чинності з 1 січня 2017 року, зокрема щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Так, починаючи з 2017 року, у разі якщо ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 ПКУ, ця сума не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до статті 24 Закону України від 09 липня 2003 року №1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята статті 9 Закону №2464).

Форми та строки подання Звіту фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, передбачено третім розділом Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 (далі – Порядок №435).

Згідно з пунктом 2 третього розділу Порядку №435, такі особи формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою №Д5 згідно з додатком 5 до цього Порядку із зазначенням типу форми «початкова». Граничний термін подання Звіту за 2017 рік – 9 лютого 2018 року.  

Пунктом 11 Порядку №435 передбачено, що фізичні особи підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають за себе до органів доходів і зборів Звіт згідно з таблицею 2 додатка 5 до цього Порядку.

Пунктом 10 Порядку №435 передбачено, що фізичні особи підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування формують та подають за себе до органів доходів і зборів Звіт згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку.

Фізичні особи – підприємці, які протягом звітного періоду змінювали систему оподаткування, формують та подають до органів доходів і зборів  один Звіт з наявним титульним аркушем, який включає дві таблиці: таблицю 1 та таблицю 2 додатка 5 до Порядку №435 (пункт 18 розділу ІV Порядку №435).

 

 

Заступник начальника                                                                    Е.В. Слепян