Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни у трансфертному ціноутворенні: глобальна документація платника, що входить до міжнародної групи компаній

, опубліковано 25 лютого 2021 о 08:22

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п.39.4.2 п.39.4 ст.39 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про   участь у міжнародній групі компаній.

Звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній подаються до ДПС засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Інформація, яку має містити повідомлення про участь у міжнародній групі компаній встановлена п.п.39.4.2.2 п.39.4.2ст.34 ПКУ.

Форма та порядок складання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній затверджуються Міністерством фінансів України.

Звертаємо увагу, що повідомлення про участь у міжнародній групі компаній вперше подаватиметься у 2021 році за 2020 рік (п.53 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ).

Відповідно до п.п.39.4.9 п.39.4 ст.39 ПКУ, ДПС має право надіслати запит з вимогою надати глобальну документацію з трансфертного ціноутворення (майстер-файл) платнику податків, що входить до складу міжнародної групи компаній, якщо сукупний консолідований дохід міжнародної групи компаній за фінансовий рік, що передує звітному року, розрахований згідно зі стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія міжнародної групи компаній, дорівнює або перевищує еквівалент 50 мільйонів євро.

Запит може бути надісланий не раніше 12 місяців і не пізніше 36 місяців з дати закінчення фінансового року, встановленого міжнародною групою компаній, до якої належить такий платник податків, а у разі відсутності відомостей про встановлений міжнародною групою компаній фінансовий рік - не раніше 12 місяців і не пізніше 36 місяців після закінчення  звітного року.

Нагадуємо, що глобальна документація з трансфертного ціноутворення (майстер-файл) - це сукупність документів або єдиний документ, складений у довільній формі, що має містити інформацію про організаційну структуру МГК, загальний опис діяльності МГК,  нематеріальні активи, які використовує МГК у своїй діяльності,  фінансову діяльність МГК, консолідовану фінансову звітність МГК за останній фінансовий рік, а у разі її відсутності - іншу консолідовану звітність, перелік і стислий опис існуючих односторонніх договорів про попереднє узгодження ціноутворення, податкових роз'яснень компетентних органів держав (територій), які застосовуються в угодах між учасниками МГК.

 Глобальна документація з трансфертного ціноутворення  (мійстер-файл) має бути надана платником  податків ДПС протягом 90 календарних днів з дня отримання запиту.

Відповідно до п.53 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ, вперше запити контролюючих органів до платників податків про подання глобальної  документації з трансфертного ціноутворення  (майстер-файлу) застосовуються щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу  «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua