Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здав майно в оренду - задекларуй свої доходи!

опубліковано 23 березня 2020 о 15:26

Обухівське управління ГУ ДПС у Київській області нагадує, що фізична особа зобов'язана відобразити дохід від надання в оренду майна у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до органу податкової служби.

Зокрема, кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди (п.п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України).

Також, оподатковуються доходи віднадання в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок.

Крім того, оподатковуються також доходи, отримані від надання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Сума отриманого доходу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Нагадуємо, що у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)»,подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи. Суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до1 жовтня 2020 року.

         Обухівське управління