Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" в Кагарлицькій ДПІ

опубліковано 31 березня 2020 о 11:49

У Кагарлицькій ДПІ Обухівського управлінні ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих протягом 2019 року. Реалізація права громадян на податкову знижку».

 На запитання відповідала начальник Кагарлицької ДПІ Людмила ЦИГАНОК.

Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді на них.

1.    Чи має право батько, який сплачує за навчання сина у позашкільному закладі освіти, включити до податкової знижки понесені витрати, у разі відсутності договору про навчання?

З метою використання права на податкову знижку платник податку може включити фактично здійсненні ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів позашкільної освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтвердженні відповідними документами, зокрема, копією договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника) та/або юридичну чи фізичну особу, яка здійснює оплату.

При цьому в договору про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буду безпосередньо навчатися (дитини).

Отже, у разі відсутності договору з навчальним закладом жоден з батьків не має права на податкову знижку.

2.    Як самостійно розрахувати податкову знижку на навчання?

База оподаткування визначається шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму податкової соціальної пільги за її наявності. Інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподаткованого доходу, застосованої податкової соціальної пільги та утриманих податку на доходи з фізичних осіб і військового збору, фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця.

На підставі підтверджувальних документів (квитанцій, чеків) визначається сума витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до декларації. А далі, розрахунок проводиться за формулою розписаною у податковій декларації.

Обухівське управління