Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізації найманої праці: На зв’язку з платниками податківці Білоцерківщини

опубліковано 03 грудня 2020 о 15:49

Днями, відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальницею Білоцерківського відділу податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області Оксаною Чустіль на тему: «Актуальні питання легалізації найманої праці та упередження виплати заробітної плати в «конверті».

Питання відповідальності роботодавців за використання найманої праці без оформлення трудових відносин, залишається на сьогодні найбільш запитуваним серед платників.

Нагадаємо, що 02.02.2020 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю в Україні» №378-ІХ від 12.12.2019 року. Цим Законом внесені зміни до ст. 265КЗпП, відповідно до якої, роботодавці несуть відповідальність в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

Тому, у випадку залучення найманих працівників, роботодавець має виконати наступні кроки:

1. Оформити трудовий договір з працівником відповідно до ст. ст. 21, 24 КЗпП.

2. Видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП.

3. Повідомити Державну податкову інспекцію за місцем реєстрації про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Білоцерківський відділ податків і зборів
з фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області