Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЩЕ РАЗ ПРО ЄДИНИЙ ПОДАТОК 4 ГРУПИ

опубліковано 13 січня 2021 о 10:13

Єдиний податок можна назвати альтернативним способом оподаткування. У тому випадку, коли платник податків вважає, що загальний порядок оподаткування не вигідний для його підприємства, у нього є можливість перейти на спрощену систему обліку та звітності.

З початком нового року настає і термін підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи для юридичних осіб, а це - сільськогосподарські товаровиробники, які незалежно від організаційно-правової форми займаються виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснюють операції з її постачання (пп. 14.1.235 ст. 14 ПКУ).

Податковим кодексом України визначено, що для щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку сільськогосподарські товаровиробники мають подати до 20 лютого пакет документів, визначений пп. 298.8.1 ПКУ, а саме: загальну податкову декларацію щодо всієї площі земельних ділянок – контролюючому органу за своїм місцезнаходженням, звітну податкову декларацію окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки, розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва та  відомості про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Однак слід пам’ятати, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75% (пп.299.10.5 ПКУ), якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену пп. 295.9.1 та пп. 298.8.1 ПКУ.

Згідно пп. 298.8.8 ПКУ, сільськогосподарський товаровиробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку не раніше, ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку четвертої групи. Норми цього підпункту не застосовуються у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи юридичної особи за ініціативою контролюючого органу.

Окрім того, як визначено пп. 291.5-1.3 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи, зокрема, суб’єкти господарювання, які станом на 1 січня базового (звітного) року мають податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Наголошуємо, що у 2021 році відбудеться об’єднання звітності з єдиного податку та ЄСВ. Відбудеться це наступним чином: оновлять форму податкової декларації з єдиного податку ФОП-фізособи та платника єдиного податку 4 групи. У них з’явиться додаток з відомостями про суму визначеного доходу застрахованої особи та сумою нарахованого ЄСВ, тобто те ж саме, що заповнювали і у Звіті з ЄСВ за формою Д5.

Також прийнятим Законом від 01.12.2020 № 1017, Верховна рада відтермінувала до 1 січня 2022 року впровадження обов’язкових РРО для єдиноподатників 2-4 групи, яке уже намічалося поетапно з 1 січня та 1 квітня 2020 року. Тепер етапів не буде, а одразу всім – з 1 січня 2022 року.

Бориспільська ДПІ