Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ ІЗ ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ В 2021 РОЦІ

опубліковано 19 січня 2021 о 10:42

Вже незабаром настане термін подання податкової звітності із плати за землю на 2021 рік власниками землі та землекористувачами. Податкову декларацію із земельного податку та з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності подають юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання на підставі даних державного земельного кадастру, а нарахування сум плати за землю громадянам здійснюють податкові органи.

Завжди виникає багато питань щодо справляння плати за землю. В зв’язку з цим, надаємо деякі роз’яснення, які допоможуть платникам уникнути допущення помилок при подання звітності із земельного податку та з орендної плати за землю.

Чи змінилась податкова звітність із плати за землю на 2021 рік?

Форма податкової декларації з плати за землю не змінилася у порівнянні з минулим роком, вона затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 р. № 560 у редакції наказу від 23.01.2017 р. № 9.

Ця форма є єдиною для всіх платників плати за землю – власників земельних ділянок, постійних землекористувачів та орендарів земель державної і комунальної власності, а також однаковою як для звітування із земельного податку, так і з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

У які терміни та в які способи подається податкова декларація із плати за землю?

Як визначає стаття 285 Податкового кодексу, базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року. Для новостворених підприємств та організацій, а також у зв’язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки він може бути меншим 12 місяців.

Податковий кодекс передбачає подання податкової декларації із плати за землю на календарний рік або щомісячно, за вибором платника.

Відповідно до пункту 286.2 статті 286 Податкового кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму цієї плати щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою. При цьому річна сума податку розбивається помісячно рівними частинами і сплачується щомісячно. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій.

Граничний термін подання податкової декларації на 2021 рік із земельного податку та із орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності – не пізніше 20 лютого 2021 року.

У випадку, якщо платник обрав місячний звітний період із плати за землю, то декларація подається протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця (пункт 286.3 статті 286 Податкового кодексу). Подавати податкові декларації із плати за землю щомісячно доцільно суб’єктам господарювання, у яких часто змінюється площа земельних ділянок, яка є об’єктом оподаткування для цієї плати.

Також протягом 20 календарних днів подається декларація у разі зміни бази оподаткування – нормативної грошової оцінки, а також за нововідведені земельні ділянки (п. 286.4 Податкового кодексу).

Якщо платник податку на поточний рік подав звітну декларацію з плати за землю, то при зміні протягом року функціонального використання землі, настання інших факторів, що впливають на розмір податкового зобов’язання з плати за землю чи виявленні помилок, такий платник має надати уточнюючу декларацію за місцезнаходженням земельної ділянки, з врахуванням показників останньої поданої декларації на рік, що уточнюється, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (в якому відбулися зміни).

У випадку, якщо власники землі чи постійні землекористувачі користуються пільгою із земельного податку, то це не є підставою для неподання податкової декларації із земельного податку при наявності об’єкта оподаткування, вона подається із нульовими податковими зобов’язаннями. При цьому форма декларації передбачає окремі  колонки, у яких відображається інформація про пільгу, її код та суму. Неподання такої декларації за відсутності податкового зобов’язання передбачає застосування штрафної санкції відповідно до статті 120 Податкового кодексу.

Платники єдиного податку першої-третьої груп, які використовують земельні ділянки для провадження господарської діяльності, крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку), не повинні подавати податкову декларацію із земельного податку. Також не подається податкова декларація із земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Важливо, що умовою несплати земельного податку за спрощеною системою оподаткування є те, що суб’єкт господарювання, який є власником чи користувачем земельної ділянки, використовує цю землю для проведення господарської діяльності.

Які розміри штрафних санкцій застосовуються до  платника земельного податку за неподання чи несвоєчасне подання декларації із цього податку?

З урахуванням змін, внесених до статті 120 Податкового кодексу у зв’язку із  прийняттям Закону України від 16.01.2020 р. № 466, неподання або несвоєчасне подання платником земельного податку податкових декларацій тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податку, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Підприємство одночасно є платником земельного податку та орендної плати за землю: скільки декларацій з плати за землю подавати?

Згідно з наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011р. № 11 «Про бюджетну класифікацію», зі змінами та доповненнями, надходження до бюджету земельного податку та орендної плати за землю обліковується за окремими кодами класифікації доходів бюджету. В органах державної податкової служби платнику, який одночасно є платником земельного податку та орендної плати за землю, для їх обліку відкривають окремі інтегровані картки платника.

Тому суб’єкт господарювання, який є одночасно платником земельного податку та орендної плати за землю, має подати до податкового органу за місцем знаходження земельної ділянки окремо податкову декларацію із земельного податку та окремо із орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Юридична особа має декілька земельних ділянок на території різних територіальних громад. Як правильно їй подати податкову звітність із плати за землю?

Якщо одна юридична особа має декілька земельних ділянок на території різних адміністративних одиниць, то до податкового органу за місцезнаходженням кожної з ділянок подаються окремі податкові декларації, тобто за різними кодами КОАТУУ. Це стосується і випадку, коли всі території підпорядковуються одному податковому органу. Податкові зобов’язання за кожною з таких декларацій також сплачуються окремо щомісяця – до різних бюджетів за місцезнаходженням конкретної земельної ділянки.

У випадку подання податкової декларації з плати за землю з невірно вказаним КОАТУУ в податковому органі за місцезнаходженням земельної ділянки виникає факт неподання або несвоєчасного подання податкової декларації. У такому разі до платника податку застосовуються штрафні санкції відповідно до статті 120 Податкового кодексу України.

У разі самостійного виявлення платником помилки платник повинен подати декларації:

- за КОАТУУ, який вказано невірно – уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити до зменшення податкове зобов’язання по платі за землю;

- за вірним КОАТУУ – річну податкову декларацію або щомісячні податкові декларації з плати за землю за типом «Звітна».

Бориспільська ДПІ