Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право ФОП на отримання лікарняних та декретних

опубліковано 25 березня 2021 о 12:22

ГУ ДПС в Київській області інформує, що фізичні особи – підприємці, які здійснюють сплату єдиного соціального внеску мають право на отримання лікарняних та декретних виплат.

Такі виплати забезпечуються за рахунок Фонду соціального страхування України.

Правовими підставами отримання таких виплат є Закони України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

За отриманням лікарняних або декретних виплати фізичній особі-підприємцю слід звернутися до Фонду соціального страхування.

До згаданої установи слід надати копію листка непрацездатності.

Важливі нюанси:

1) копія листка непрацездатності має бути засвідчена закладом охорони здоров’я, котрий його надав;

2) у графі «місце роботи» слід вказати, що це ФОП, а також прізвище, ім’я та по батькові особи;

3) за рахунок Фонду соціального страхування лікарняні оплачуються лише з шостого дня непрацездатності, а декретні – за всі дні перебування в декреті.

При цьому, утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно, адже обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військового збору - 1,5 % та їх сплату до бюджету покладено на Фонд соціального страхування, а на суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду соціального страхування, ЄСВ не нараховується.

Наприкінці повторно наголошуємо, що ФОП має право отримувати лікарняні та декретні виплати за рахунок Фонду соцстрахування, за умови сплати ЄСВ та відсутності заборгованості.