Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щоб вчасно отримувати кореспонденцію від податкових органів, повідомляйте про зміну адресних даних

, опубліковано 28 липня 2021 о 15:19

Головне управління ДПС у  Київській  області нагадує громадянам,  які змінили свої особисті дані, зокрема, місце проживання (податкову адресу), прізвище, ім’я, по батькові та не повідомили своєчасно про зміни податкові органи, що цими діями вони позбавили себе  можливості вчасно отримувати кореспонденцію від податкових органів, що часто призводить до виникнення непорозумінь (неузгодженостей)  у діях податківців та платників податків, призводить до виникнення податкового боргу.

Так, податкові повідомлення-рішення про сплату майнових податків (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю)  надсилаються платникам податків за  адресами, зазначеними у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО).

ФО зобов’язані повідомляти контролюючі органи про зміну  даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін.

Якщо платник не повідомив податкові органи про зміну адресних даних, то поштові відправлення не дійдуть до адресата  і у такого платника податків виникне податковий борг.

Пам’ятайте, що у разі  внесення до документа, який посвідчує особу, відомостей про зміну прізвища, ім’я, по батькові, нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), платник має подати до відповідного податкового органу Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) за ф. № 5ДР або Заяву про внесення змін за ф. № 5ДРП.

Заява за ф. №5ДР подається ФО особисто або через представника до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання - до податкового органу за новим місцем проживання.

ФО, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого податкового органу.