Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадські об’єднання без статусу юридичної особи не підлягають взяттю на податковий облік у контролюючих органах

, опубліковано 02 грудня 2021 о 12:13

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що платниками податків є юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують або передають об’єкти оподаткування, або провадять діяльність/операції, що є об’єктом оподаткування згідно з Податковим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів, згідно з ПКУ.

Статтею 1 Закону України від 22.03.2012 №4572-VI ”Про громадські об’єднання”  громадське об’єднання - це добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Громадські об’єднання можуть здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу.

Відповідно до норм Закону №4572-VI, громадські об’єднання без статусу юридичної особи не мають права бути учасником цивільно-правових відносин, набувати майнові і немайнові права відповідно до законодавства.
Для обліку громадських об’єднань та забезпечення загального доступу до інформації про громадські об’єднання, уповноважений орган з питань реєстрації веде Реєстр громадських об’єднань. Основні відомості Реєстру громадських об’єднань є відкритими для безоплатного доступу на офіційному вебсайті уповноваженого органу з питань реєстрації, та містять відомості про тип запису: громадське об’єднання (із статусом юридичної особи) або громадське об’єднання (без статусу юридичної особи).
Громадські об’єднання, які включені до Реєстру громадських об’єднань без статусу юридичної особи, не підлягають взяттю на податковий облік у контролюючих органах.