Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

СГ, що здійснює видобування підземних вод (прісної або мінеральної), є платником рентної плати: за користування надрами для видобування корисних копалин та за спеціальне використання води

, опубліковано 01 серпня 2023 о 11:15

Головне управління ДПС у Київській області нагадує,  що відповідно до з п. 251.1 ст. 251 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) рентна плата складається, зокрема, з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин та рентної плати за спеціальне використання води.
 Платники рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин в частині видобування підземних вод - суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами у межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення/геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою у межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр - п.п. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 ПКУ.

Платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є землевласники та землекористувачі, крім суб’єктів підприємництва, які відповідно до законодавства відносяться до фермерських господарств, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування - п.п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ.

Ставка рентної плати за користування надрами для видобування підземних вод визначена  п. 252.20 ст. 252 ПКУ.

Платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

- первинні водокористувачі – СГ незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також ФОП, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів - п. 255.1 ст. 255 ПКУ;

- СГ незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також ФОП, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Таким чином, СГ, що здійснює видобування підземних вод (прісні або мінеральні), є платником рентної плати: за користування надрами для видобування корисних копалин та за спеціальне використання води.    

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast