Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок надсилання податкової декларації поштою

, опубліковано 23 жовтня 2019 о 13:37

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п.49.3 ст. 49 Податкового кодексу України від (далі – ПКУ) встановлено, що податкова декларація, розрахунок, звіт (далі – податкова декларація) подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:
     а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
     б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
    в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 851) та від 05.10.2017 №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155).
Пунктом 49.4 ст. 49 ПКУ визначено, що платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі, а податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі всіма платниками цього податку з дотриманням вимог Законів № 851 та № 2155.     

У разі припинення договору про визнання електронних документів з підстав, визначених законом, платник податків має право до складення нового договору подавати податкову звітність у спосіб, визначений підпунктами «а» і «б» п. 49.3 ст. 49 ПКУ.     

Якщо податкова декларація надсилається поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за 5-ть днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного  у ст. 49 ПКУ .

Відповідно до п.п.2 п.42 Правил надання послуг поштового зв’язку затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009  №270,на поштовому відправленні зазначається поштова адреса в такій послідовності:
-найменування вулиці (проспекту, бульвару, провулку), номер будинку, квартири;

-найменування населеного пункту, району, області;

-поштовий індекс;

-країна призначення.

Найменування відправника та адресата, їх поштові адреси на поштовому відправленні, бланку супровідної адреси, бланку поштового переказу пишуться розбірливо чорнилом чи кульковою ручкою (крім червоного, жовтого та зеленого кольорів) або друкуються.

Внутрішні поштові відправлення з позначкою «Звіт» (листи та бандеролі з оголошеною цінністю, посилки) подаються для пересилання лише з описом вкладення, при цьому  бланк опису заповнюється відправником у 2-х примірниках. Працівник поштового зв’язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.