Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи матиме статус податкового боргу сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, своєчасно не нарахована та/або не сплачена

, опубліковано 25 жовтня 2019 о 12:32

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  визначення податкового боргу наведено у Податковому кодексі України (далі – ПКУ), згідно якого податковий борг – це  сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ - п.п.14.1.175 п 14.1 ст.14 ПКУ.

Умови та порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,організаційні засади забезпечення його збору та обліку визначає Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон 2464).

Відповідно до п. 6 част.1 ст.1 Закону 2464, сума ЄСВ, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом 2464, обчислена контролюючим органом у випадках, передбачених цим Законом, є недоїмкою.

Тобто, сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у встановлені строки, не вважається податковим боргом, але є недоїмкою.