Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний рахунок для розрахунків з бюджетом та цільовими фондами створить комфортні умови платникам податків

, опубліковано 13 листопада 2019 о 17:31

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з 01 січня 2021 року в Україні  запрацює єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ -Верховною Радою України прийнято Закон України  від 04.10.2019 року №190-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу  України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків  і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яким встановлено, що з 01 січня 2021 року у Казначействі на ім’я Державної податкової служби України відкривається єдиний рахунок.

Єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у Казначействі для ДПС, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на податковий орган.

Платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року. Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет.

Використання єдиного рахунку платником розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

Єдиний рахунок може використовуватись платниками для сплати грошових зобов’язань та податкового боргуз податків та зборів, встановлених Податковим Кодексом, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС.Разом з тим, єдиний рахунок не може використовуватися для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з ПДВ, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, оскільки для їх сплати існують спеціальні системи електронного адміністрування.

Не може використовуватися єдиний рахунок також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Кошти з єдиного рахунку перераховуватимуться до відповідних бюджетів Казначейством  на підставі реєстру платежів, сформованого ДПС України. Реєстр платежів буде формуватись з дотриманням черговості сплати, яка визначена Законом №190-ІХ.

Обов'язок платника податку щодо сплати податків та зборів до бюджету вважатиметься виконаним з моменту внесення коштів платником податку на єдиний рахунок.

Отже, з 01 січня 2021 року платники мають право використовувати для сплати вищевказаних платежів або єдиний рахунок або сплачувати такі платежі на тих же умовах, що діяли до 01.01.2021р., тобто, на бюджетні рахунки  для зарахування надходжень до бюджетів, та на небюджетні рахунки для зарахування ЄСВ.