Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заходи щодо забезпечення сприятливих умов діяльності фізичних осіб - підприємців

, опубліковано 29 листопада 2019 о 14:07

Головне управління ДПС у  Київській області інформує, що з 19.10.2019 набрав чинності Указ Президента України від 17.10.2019 № 761/2019 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб - підприємців» (далі - Указ №761).

Указом №761 Президент дав доручення Уряду здійснити заходи,  скеровані на  покращення умов здійснення фізичними особами підприємницької діяльності та на розвиток підприємництва в країні.

Так, Кабінет Міністрів України має створити Координаційну раду з питань розвитку мікро- та малого підприємництва із залученням до її роботи представників громадських організацій, що представляють інтереси малого бізнесу. У двотижневий строк розробити за  участі Координаційної ради та внести на розгляд до Верховної Ради законопроекти, які лібералізуватимуть умови та критерії віднесення ФОП до першої групи спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Такі  умови повинні забезпечити «єдинникам» першої групи більший розмір граничного обсягу доходу протягом календарного року,  надання їм права використовувати працю найманих осіб та розширити перелік видів господарської  діяльності, які вони можуть здійснювати.

Крім цього Уряд має розробити законопроекти, які запровадять дворічний мораторій на проведення перевірок ФОП, - крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування, - щодо дотримання ними порядку застосування РРО та  пом'якшення відповідальності ФОП за порушення порядку подання до податкових органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.

Указом №761  також доручено Уряду вжити заходів щодо забезпечення прозорих і необтяжливих процедур реєстрації розрахункових операцій під час реалізації товарів (надання послуг) через мережу Інтернет і надання роз'яснень щодо порядку застосування таких процедур, а з 01 січня 2020забезпечитиплатникам податків можливість тестування під час здійснення розрахункових операцій безкоштовного програмного рішення для використання такими платниками програмних РРО.