Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування ПДВ послуг з перевезенням пасажирів та вантажів, наданих нерезидентом

, опубліковано 03 грудня 2019 о 13:47

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).      Місце постачання послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, у т.ч. з постачанням продовольчих продуктів і напоїв, призначених для споживання відповідно до п. п. «в» п. п. 186.2.1 п. 186.2 ст. 186 ПКУ є місце фактичного постачання послуг.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг (п.180.2 ст.180 ПКУ).

Таким чином, операції з постачання нерезидентами на митній території України послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягають оподаткуванню за основною ставкою. Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету при постачанні послуг нерезидентом, є особа, яка отримує такі послуги, якщо місце надання таких послуг знаходиться на митній території України.

Операція з постачання нерезидентом за межами митної території України послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, не підпадає під визначення об’єкта оподаткування ПДВ.