Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особи, які реалізують пальне або спирт етиловий

, опубліковано 17 грудня 2019 о 10:11

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що платником акцизного податку є, зокрема, особа (у т.ч. юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), яка реалізує пальне або спирт етиловий.

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального або спирту етилового, підлягають обов’язковій реєстрації  платниками податку у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового - п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 розд. IV Податкового Кодексу України (далі - ПКУ), тобто, до платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового нормами ПКУ віднесено юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які реалізують пальне або спирт етиловий.

ПКУ визначено, зокрема, що реалізація пального або спирту етилового для цілей розд. VI «Акцизний податок» ПКУ  - це  будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

     - до акцизного складу;

     - до акцизного складу пересувного;

     - для власного споживання чи промислової переробки;

     - будь-яким іншим особам.

     Поняття «реалізація спирту етилового» застосовується виключно для суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва спирту етилового.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

     - у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

     - при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

     Таким чином,  до «осіб, які реалізують пальне або спирт етиловий» з метою реєстрації платниками акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового належать юридичні особи (у т.ч. юридичні особи, що ведуть облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи) та фізичні особи-підприємці, які реалізують пальне або спирт етиловий у розумінні п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.