Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як ФОП припинити свою діяльність?

, опубліковано 03 лютого 2020 о 08:18

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП здійснюють відділи з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців через Центри надання  адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад та районних державних адміністрацій.

Державна реєстрація припинення ФОП здійснюється на підставі поданої Заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням  (форма  12). 

ФОПи мають  закрити рахунки в банках, які були  відкриті на ім’я ФОП для зарахування коштів від здійснення підприємницької діяльності.

Перед припиненням підприємницької діяльності суб’єкт господарювання повинен сплатити заборгованість і поточні зобов’язання  з податків і зборів та подати ліквідаційну звітність.  

  До органів ДПС ФОП, які прийняли рішення про припинення, повинні подати:

  • ФОП на єдиному податку:

- Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджену наказом МФУ №308 від 16.07.2019, де заповнити п. 5.5 у якому зазначити причину Відмови від спрощеної системи оподаткування - «Припинення провадження господарської діяльності»);

- Податкову декларацію платника єдиного податку ФОП, на якій від  руки написати «ліквідаційна».

  • ФОП на загальній системі оподаткування:

- Податкову декларацію про майновий стан і доходи, у якій  у рядку 8 зазначити дату припинення.

  • ФОП, які мають найманих працівників (незалежно від того, на якій системі оподаткування  вони перебувають):

- подають Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ, у якому у колонці 7 зазначають дати звільнення найманих працівників.

      Крім того, подається звітність з єдиного внеску:

  • ФОП, який не має найманих робітників:

- подає Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою Додатку 5  з позначкою «ліквідаційна».

  • ФОП, який має найманих робітників:

- подає Звіт про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та  суми нарахованого єдиного внеску за формою Додатку 4, де у таблиці 5 зазначає дати звільнення найманих працівників.

Ліквідаційна звітність подається протягом 30 календарних днів з дати  державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/