Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питома вага ПДФО у місцевих бюджетах зросла до 60%, - Орест Вітик

, опубліковано 21 лютого 2020 о 16:02

У січні поточного року до Зведеного бюджету платники Київщини сплатили 944 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. Зокрема, він повідомив, що до Державного бюджету перераховано 236 млн грн ПДФО. При цьому темп приросту складає 16%, що у грошовому вираженні дорівнює 32,2 млн грн. У свою чергу, місцеві бюджети отримали 708 млн грн, що на 16% або 96,5 млн грн більше за минулорічний показник.

Найбільші суми ПДФО забезпечили платники Бориспільського району – майже 147 млн грн, Києво-Святошинського – 110 млн грн та Білоцерківського – 108,1 млн грн.    

«З огляду на загальну суму податкових платежів та зборів на суму 1,2 млрд грн, питома  вага ПДФО у місцевих бюджетах зросла до 60% або 709 млн грн. Цей податок – флагман серед інших, що спрямовуються платниками до скарбниць територіальних громад», - підкреслив Орест Вітик. «У розрізі складових найбільші суми надійшли від оподаткування доходу у вигляді зарплати: 609 мільйонів гривень за січень. Сплачують ПДФО і самозайняті особи – підприємці або ті, які здійснюють незалежну професійну діяльність, щоі забезпечило місцевим скарбницям 36,6 млн грн. Крім цього, 6,5 млн грн – це кошти, сплачені за перший місяць кампанії декларування доходів».

Наразі на території Київської області обліковується 75 245 юридичних осіб. Порівняно з минулим роком їхня кількість зросла на 1 985 суб’єктів господарювання. «Безперебійна виплата заробітної плати – це, звичайно, головний чинник повноцінного наповнення бюджетів тергромад Київщини.  За січень цього року  легалізовано роботу 3354 найманих працівників. Як результат -  новоприйнятим працівникам виплачено заробітну плату у сумі  15,8  млн грн. Відповідно, до бюджету додатково надійшло 2,8 млн грн ПДФО», - повідомив Орест Вітик.   

У 2019 році підприємці області забезпечили роботою 436 730 працівників. Загалом сумарний показник ПДФО з виплаченої заробітної плати за минулий рік дорівнює 10,9 млрд грн, з якої 2,7 млрд грн перераховано до Державного бюджету та  8,2 млрд грн – до бюджетів територіальних громад

Окремо Вітик зауважив, що розмір середньої заробітної плати, яку отримували наймані працівники на підприємствах Київщини дорівнював 13,2 тис грн. При цьому, найбільші суми сплачували роботодавці зі сфери фінансів та страхування – 32 423 грн., постачання електроенергії та газу – 20 596 грн,  транспортного, складського господарств, а також поштової та кур’єрської діяльності – 19 182 грн.