Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Умови компенсації частини суми фінансових санкцій за порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій покупцю (кешбеку)

опубліковано 11 березня 2020 о 14:39

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що змінами, внесеними Законом України від 20.09.2019 №128-ІХ до Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»    №265/95-ВР від 06.07.1995 передбачено, зокрема, що з 01 жовтня 2020 запрацює механізм «кешбеку»,  який полягає у наступному. У разі, якщо до СГ - продавця будуть застосовані фінансові санкції  за порушення встановленого порядку  проведення розрахункових операцій згідно з рішенням контролюючого органу, прийнятого ним внаслідок перевірки, проведеної на підставі скарги покупця про порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій, то такому покупцю із застосованих штрафних санкцій компенсується 100 % вартості придбаних товарів (робіт, послуг), зазначених у його скарзі.

       Компенсація частини суми штрафних (фінансових) санкцій, здійснюється при дотриманні таких умов:

- у зверненні покупця зазначено номер його рахунку та банківську установу, в якій такий рахунок відкрито;

- сума штрафних (фінансових) санкцій зарахована до державного бюджету в повному обсязі;

- до скарги додано електронні копії або копії паперових документів, виготовлені шляхом сканування, отриманих разом із придбаним товаром (роботою, послугою), про які зазначається в скарзі, покупцем від продавця товарів (робіт, послуг);

-  вартість товарів (робіт, послуг) у межах однієї розрахункової операції, щодо яких подано звернення покупця, становить понад 850 грн. на день їх отримання покупцем (споживачем).

        Якщо штрафні санкції застосуються за скаргою покупця, поданою за допомогою Електронного кабінету, то інформацію щодо проведеної компенсації до відома покупця також буде надано через Електронний кабінет.

        Отже, застосування  механізму “кешбек” покупцями таке:

-  Купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн., перевіряйте чек на сайті;

-  Якщо чеку там немає, подаєте скаргу в Електронному кабінеті; 

- Якщо чек не був фіскалізований, то продавця оштрафують, а продавцю повернуть вартість покупки. Товар залишається у покупця.