Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нежитлова нерухомість в період з 01 березня по 30 квітня не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно

, опубліковано 30 березня 2020 о 11:43

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 17.03.2020  №533-ІХ до Податкового Кодексу внесено норму, згідно якої об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в період з 01 березня по 30 квітня 2020 року.

Юридичні особи - платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які відповідно до вимог ПКУ подали податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, та відобразити в ній зміни податкового зобов’язання за відповідні місяці. Тобто, зменшення податкових зобов'язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за березень-квітень 2020 року буде здійснюватися платниками податку - юридичними особами виключно шляхом подання уточнюючих податкових декларацій до податкової декларації за 2020 рік, в яких платники мають право зменшити суму податкових зобов’язань за І квартал (березень 2020) та ІІ квартал (квітень 2020) на суму пропорційну одному місяцю кварталу.

До прикладу:  якщо в  декларації за 2020 рік  суму податкових зобов'язань з податку визначено в розмірі 600 тис.грн., то  щоквартальна сума складатиме 150 тис. грн. В уточнюючій податковій декларації за 2020 рік  платник  має право зменшити нараховані податкові зобов’язання за кожен з двох кварталів  на 50 тис.грн.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок нараховується контролюючими органами. Відповідно до норм ПКУ, у  2020 році  нарахування  фізичним особам податку здійснюється за 2019 податковий (звітний) рік. Вимоги щодо звільнення від  оподаткування в період з 01 березня по 30 квітня 2020 року будуть враховані при нарахуванні контролюючими органами податку фізичним особам у 2021 році за 2020 податковий (звітний) рік.