Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковується продаж легкових автомобілів?

, опубліковано 05 травня 2020 о 15:02

Якщо протягом року ви як фізособа отримали дохід  від продажу одного легкового автомобіля/мотоцикла/мопеда, податок на доходи фізичних осіб ви не сплачуєте.

Якщо продали два та більше, сплачуєте ПДФО самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору. Ставки такі: для резидентів – 5% , нерезидентів – 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Податки сплачуються за місцем нотаріального посвідчення  договору за кодами бюджетної класифікації:

- ПДФО, що сплачується фізичними особами за результатами  річного декларування (11010500);

- Військовий збір,  що сплачується фізичними особами за результатами  річного декларування (11011001).

Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримав доходи, зокрема, від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок.

Якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи ФОП, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати функції податкового агента. У такому випадку податковий агент утримує податок з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу або в окремій заяві.

Законодавство: Податковий кодекс України ст. 173, п.179.2 ст.179, п. 173.1 або п. 173.2 ст. 173

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/