Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які податки платити, якщо продали нерухомість?

, опубліковано 06 травня 2020 о 13:10

Відповідаємо: податків ви не сплачуєте, якщо протягом року ви продали один

житловий будинок

квартиру або її частину

кімнати

садовий (дачний) будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти

господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці)

земельну ділянку, що не перевищує норми безоплатної передачі, залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки. 

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, яке отримане платником у спадщину. Тобто, дохід від операцій з продажу (обміну) не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи - резидента або фізичної особи - нерезидента менше трьох років, але були одержані такими фізичними особами у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

У разі продажу протягом року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 ст.172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п.172.1 ст.172 ПКУ, отриманих у спадщину, маєте сплатити податки.

Ставки такі:

 для фізичних осіб-резидентів – 5%

 для фізичних осіб-нерезидентів – 18%

Крім цього, сплатити доведеться і військовий збір за ставкою 1,5%.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

б) особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов'язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації.

Законодавство: ст. 121 Земельного кодексу України, п.172.1 ст.172 Податкового кодексу України

Усі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/