Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон України №466: Новації в адмініструванні акцизного податку

, опубліковано 02 листопада 2020 о 13:11

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що      Законом України від 16.01.2020  № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», який набув чинності 23 травня 2020 року,  внесено ряд змін до розділу УІ «Акцизний податок» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Норми ПКУ приведено  у відповідність до Закону України «Про ринок  електричної енергії»:

- з переліку платників акцизного податку виключено оптового постачальника електричної енергії;

- у новій редакції п.п.213.1.13 п.213.1 ст.213 ПКУ уточнено визначення платника акцизного податку -  платниками акцизного податку є   виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва  електричної енергії і продають її на ринку електричної енергії.

Крім того встановлено, що операції:

- з передачі в межах одного підприємства електроенергії, виробленої на об’єктах електроенергетики не є об’єктом оподаткування акцизним податком;

- з передачі в межах одного підприємства електроенергії, виробленої на цьому підприємстві, не підлягають оподаткуванню акцизним податком.

Перелік підакцизних товарів доповнено тютюновмісним виробом для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням.

Надано визначення термінів:

 «електронна сигарета» - виріб, який  може бути використаний  для споживання (вдихання) парів, що утворюються внаслідок нагрівання компонентами  такого виробу рідин, що містять або не містять нікотин. Електронні сигарети можуть бути одноразовими або багаторазовими;

 «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» - рідкі суміші хімічних речовин, що містять або не містять нікотин, використовуються для створення пари в електронних сигаретах та містяться, зокрема, в картриджах, заправних контейнерах, та інших ємностях.

Згідно внесених Законом №466 доповнень до ПКУ,  встановлено ставку акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах (3000 грн. за 1 літр) та визначено порядок їх оподаткування, запроваджено  маркування ємності (упаковки)  з рідинами, що використовуються в електронних сигаретах марками акцизного податку.

Для тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з  електронним управлінням (код УКТ ЗЕД 2403 99 90 10) встановлено окрему, відмінну від інших видів тютюну та замінників тютюну,які класифікуються за кодом УКТ ЗЕД 2403, ставку акцизного податку.

З 01.01.2021 запроваджено маркування марками акцизного податку пачок (упаковок) цигарок та сигарил, нанесення на марку акцизного податку на сигарети, цигарки та сигарили кількості штук у пачці (упаковці).