Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата майнових податків принесла місцевим бюджетам Київщини майже 1,8 млрд грн, - Олександр Загорський

, опубліковано 09 грудня 2020 о 12:53

«Станом на 1 грудня поточного року платники податків сплатили до місцевих бюджетів Київщини майже 1,8 млрд грн майнових податків», - повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський. «Так звані майнові податки – це плата за землю, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортний податок, що сплачуються як юридичними особами, так і фізичними. Якщо взяти до уваги структуру надходжень до місцевих бюджетів, то доля цих платежів складає 13% дохідної частини скарбниць територіальних громад області».

Окремо очільник податкової служби Київщини повідомив, що найбільшу суму забезпечила плата за землю. Цьогоріч користувачі землі перерахували до місцевої казни 1,3 млрд грн з темпом росту 2% або 20,2 млн грн. Власники нерухомості сплатили 450,5 млн грн, що на 18% або 68 млн грн більше показник відповідного періоду минулого року. 

Сума, що надійшла від сплати транспортного податку, складає  11,6 млн грн, з яких 6,2 млн грн забезпечили юридичні особи, 5,4 млн грн – фізичні. 

Майнові податки для фізичних осіб нараховуються контролюючими органами, які  надсилають платникам до 01 липня податкові повідомлення-рішення, у яких зазначаються суми податку та реквізити для сплати.  Податок сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Юридичні особи самостійно обчислюють суми майнових  податків та подають відповідному контролюючому органу податкові декларації:

  • з плати за землю -  обчислюється щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року до контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки подається податкова декларація на поточний рік, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Водночас, платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, у такому випадку він звільняється від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року. Зазначене у декларації податкове зобов'язання  сплачується рівними частками за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового місяця.
  • з податку на нерухоме майно - обчислюють станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.
  • з транспортного податку - обчислюється станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року до контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування подається декларація з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням  www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 
https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПСhttps://t.me/tax_gov_ua