Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 01 січня 2021 ФОП - платники єдиного податку І-ІІІ груп ведуть облік доходів та витрат у довільній формі

, опубліковано 06 січня 2021 о 11:34

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 14.07.2020  № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців»» (далі - Закон № 786) зокрема, внесені змін до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Відповідно до внесених змін, з 01 січня 2021 року ФОП - платники єдиного податку І і ІІ груп та платники єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками податку на додану вартість (далі - ПДВ), ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

ФОП - платники єдиного податку ІІІ групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі, шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Облік доходів та витрат може вестися у паперовому та/або електронному вигляді.

Наказом Міністерства фінансів України від 26.11.2020 №728 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579» визначено, що з 01 січня 2021 року втрачають чинність форми Книги обліку доходів, Книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №579, а також скасовано реєстрацію книг у податкових органах.

Звертаємо увагу, що зміни, запроваджені Законом № 786 щодо форми обліку доходів і витрат, не скасовують обов’язку платників єдиного податку І-ІІІ груп дотримуватися вимог щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання у відповідності до ст. 44 ПКУ.

Стаття 44 ПКУ передбачає, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених зазначеними  документами.

Отже, ФОП - платники єдиного податку І-ІІІ груп на підставі первинних документів ведуть облік доходів (не платники ПДВ) та облік доходів і витрат (платники ПДВ) у довільній формі в паперовому вигляді або в електронному вигляді, шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

За бажанням платники єдиного податку І-ІІІ груп можуть продовжувати вести облік доходів у книгах за попередньо визначеними формами.