Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«На реалізацію соціальних гарантій платники Єдиного внеску спрямували 2,9 млрд грн», - Олена Виноградова

, опубліковано 06 квітня 2021 о 13:19

За повідомленням начальника ГУ ДПС у Київській області Олени Виноградової, у першому кварталі поточного року на реалізацію соціальних гарантій платники пристоличного регіону спрямували 2,9 млрд грн. «Цей показник зріс на 10% порівняно з відповідним періодом 2020 року, і у грошовому вираженні дорівнює 249 млн грн додаткових для соцфондів коштів», - зазначила Виноградова.

Вона також повідомила, що за оперативними даними, низка підприємств та організацій Київщини мають заборгованість зі сплати  єдиного внеску, яка станом на 1 квітня складає 665 млн грн. Водночас, за наданою інформацією, протягом березня сума боргу зменшилася на 3% або 21 млн грн внаслідок погашення відповідних нарахувань юридичними особами та ФОП. Крім цього, у березні, згідно з чинним законодавством, фізичним особам-підприємцям загальної системи оподаткування списано заборгованість на суму 15,4 млн грн.  

Нагадуємо, що у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності підприємець, в т. ч. платник єдиного податку, зобов’язаний подати сам за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску.

Така звітність подається згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну України  від 14.04.2015 №435.

Звіт подається із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Звіт подається протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Також повідомляємо, Законом №1072 передбачено ряд податкових стимулів для платників, у тому числі самозайнятих осіб на період карантину:
звільнено від нарахування та сплати єдиного внеску ФОП - платників єдиного податку І групи, в частині сум, що підлягають нарахуванню та сплаті за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄВ за зазначені періоди в розмірах та порядку, визначених Законом 2464.
Ці періоди включаються до страхового стажу для визначення права на пенсію, та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Термін сплати зобов’язань визначених ФОП у звіті з позначкою «ліквідаційний» настає в день подання такого звіту, тож єдиний внесок повинен бути сплачений до дати подання звіту включно.