Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподаткування дохід фізічної особи від продажу продукції, вирощеної на власній земельній ділянці?

, опубліковано 06 квітня 2021 о 13:31

Головне управління ДПС у Київській області  інформує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:
  -   садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. Якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  -   особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

При цьому розмір вищезазначених земельних ділянок та розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховується.
Якщо розмір зазначених земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції  підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати  річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок з таких доходів  за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Податкова декларація  за 2020 рік подається до 01 травня 2021 року.

Підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника  доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції,  є наявність у такої фізичної особи довідки за формою № 3-ДФ, яка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад за місцем  проживання платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання радою письмової заяви про видачу такої довідки. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.