Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка за освітні послуги дитини у батьків

, опубліковано 13 травня 2021 о 15:27

Головне управління ДПС у Київській області нагадує,  що платники податку можуть скористатися  правом на податкову знижку за підсумками 2020 року  по 31 грудня 2021 року включно.

 Підстави, права  та обмеження у  наданні  податкової знижки врегульовано  статтею 166 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Статтею 166 ПКУ, зокрема, встановлено, що  платник має право включити до податкової знижки фактично здійснені  протягом звітного року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення  є  її  батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.
Законом України  «Про освіту» визначено, що розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації,  надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором .

Договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.

З метою використання права на податкову знижку платник податків може включити фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними розрахунковими документами (квитанціями, касовими ордерами, чеками тощо), в яких зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою, та копією договору, який  ідентифікує заклад  освіти, - надавача послуг та здобувача освіти - отримувача послуг (або його законного представника).
У договорі про навчання  обов’язково повинно бути вказано прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

З метою отримання податкової знижки за навчання, до вітчизняних відносяться заклади дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, основним видом діяльності яких є освітня діяльність. Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначено спеціальними законами.

На отримання  компенсації за навчання  може розраховувати кожен громадянин, який офіційно працює та сплачує податки. Обов’язковою умовою є офіційна угода із закладом освіти, у якій зазначена інформація про надавача послуг, суму та терміни.

Підстави для нарахування податкової знижки та її сума відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п.166.1.2 п.166.1 ст. 166 ПКУ).