Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи відображається у декларації платника ЄП повернення коштів покупцю за товари (роботи, послуги)?

опубліковано 14 травня 2021 о 14:01

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що нормами Податкового кодексу України (далі - ПКУ) визначено податковий (звітний) період для платників єдиного податку:

- для першої та другої груп - календарний рік;

- для третьої групи - календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з ПДВ, визначеного п.202.1 ст.202 ПКУ).

Доходом платника єдиного податку - ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ .

До  доходу платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Дохід визначається на підставі даних обліку.

До складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Тобто, якщо у разі розірвання договору ФОП - платник ЄП першої - третьої груп повертає кошти (аванс, передоплату) покупцю за товари (роботи, послуги) у податковому періоді їх отримання, то суму таких коштів він не включає до складу його доходу та, відповідно, не  відображає у податковій декларації платника єдиного податку .

Якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, ФОП платник ЄП першої - третьої груп повинна включати  суму таких коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримані та відобразити у податковій декларації за відповідний звітний період, а також зробити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення і зазначити результати перерахунку у податковій декларації.