Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Електронному кабінеті відображаються всі рахунки, відкриті самозайнятою особою у банках України та за кордоном

, опубліковано 19 травня 2021 о 16:49

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  банки та інші фінансові установи зобов’язані надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків, зокрема, самозайнятої фізичної особи до податкового органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунка.

Обов’язок ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких  відкрито рахунки, передбачений п. 69.7 ст. 69 ПКУ.

Клієнти банків мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької /інвестиційної/незалежної професійної діяльності/діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб..

 Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів затверджений наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 № 721.

Електронний кабінет забезпечує платникам можливість реалізації прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, у тому числі, шляхом перегляду інформації про платника податків, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків та адмініструванням податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійсненням податкового контролю.
У разі встановлення статусу клієнта як самозайнятої особи (ФОП або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) банки та інші фінансові установи при відкритті/закритті рахунків клієнта надсилають повідомлення до податкового органу про відкриття або закриття будь-яких рахунків платника податків - самозайнятої особи, у тому числі відкритих для власних потреб.
У розділі «Облікові дані платника» приватної частини Електронного кабінету відображаються, зокрема, дані про всі рахунки самозайнятої особи відкриті у банках та інших фінансових установах (поточні, депозитні, кредитні тощо).