Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На суму винагороди, виплачену за цивільно-правовим договором, нараховується єдиний внесок

, опубліковано 06 вересня 2021 о 13:38

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ)  є роботодавці, зокрема підприємства, установи, організації, інші ЮО, які використовують найману працю ФО на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Страхувальниками є роботодавці та інші особи, які відповідно до Закону України  № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»,  зобов’язані сплачувати ЄВ.

Застрахованою особою є ФО, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку ЄВ.

Базою нарахування ЄВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та сума винагороди ФО за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами - п. 1 част.1 ст. 7 Закону № 2464).
Тобто, сума винагороди, яка нараховується/виплачується роботодавцем - ЮО застрахованій особі (ФО, у т. ч. іноземцю), за виконання робіт/послуг за цивільно-правовим договором, є базою нарахування ЄВ.