Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Типова форма ведення обліку доходів і витрат ФОП на загальній системі оподаткування, не підлягає реєстрації у контролюючому органі

, опубліковано 13 вересня 2021 о 14:37

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару - п. 177.10 ст. 177 Податкового кодексу України.

З 16.07.2021року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 13.05.2021 №261, яким затверджено Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями (далі – Порядок № 261).
Відповідно до п. 2 розд. І Порядку № 261, облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету у порядку, встановленому законодавством.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді, самозайнята особа зобов’язана на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином копію такого обліку в паперовому вигляді у порядку, встановленому податковим законодавством.

На підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід або понесено витрати, здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Отже, починаючи з 16.07.2021 ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік доходів і витрат за Типовою формою, затвердженою Порядком № 261, яка не підлягає реєстрації у контролюючому органі.