Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Терміни подання звітності ФОП, які ліквідуються

, опубліковано 12 жовтня 2021 о 08:46

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що платник податків, який  ліквідується чи реорганізується (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду), декларації, зокрема, з місцевих податків і зборів, може подавати за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду -  п.п. 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 ПКУ.
До Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (далі - Державний реєстр) запис про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізичної особи здійснюється у разі, зокрема, внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр) запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП - з дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця (п.п. 65.10.1 п. 65.10 ст. 65 ПКУ).

Якщо після внесення до Державного реєстру запису про припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізична особа продовжує провадити таку діяльність, вважається, що вона розпочала таку діяльність без взяття її на облік як самозайнятої особи.
ФОП, щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, подають Декларації востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року, у строки, визначені підпунктами 49.18.2 та 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.
У полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».
Оскільки згідно з п. 42.6 ст. 42 ПКУ електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється, зокрема, у випадку наявності в Державному реєстрі інформації про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізичної особи, то остання Декларація подається особисто або уповноваженою на це особою, чи надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.
ФОП разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України від 09.07.2003  №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зі змінами та доповненнями).