Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП загальної системи оподаткування може використовувати кошти з рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб

, опубліковано 19 жовтня 2021 о 08:31

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що за визначенням Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Інструкцією про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 року №492, встановлено, що клієнти мають право відкривати рахунки у будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької/інвестиційної/незалежної професійної  діяльності/ діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.
Поточний рахунок для здійснення підприємницької діяльності банк відкриває ФОП на підставі заяви про відкриття поточного рахунку, підписаної ФОП або її представником.
Використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності     забороняється.

Стаття 44 ГКУ передбачає, що підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Таким чином, ФОП на загальній системі оподаткування має право вільно користуватися коштами з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб, за умови сплати усіх податків, зборів та інших платежів, передбачених законодавством, від підприємницької діяльності.