Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про набрання чинності договором оренди земельної ділянки та сплату орендної плати

, опубліковано 02 грудня 2021 о 12:08

Головне управління ДПС у Київській області інформує платників податків,  що початок перебігу та закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки залежить від  моменту вчинення реєстраційних дій, тобто, державної реєстрації такого договору - внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень як єдиної державної інформаційної системи, яка містить відомості про речові права на нерухоме майно, їх обтяження, суб`єктів речових прав, технічні характеристики об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд тощо), кадастровий план земельної ділянки, а також відомості про правочини, вчинені щодо таких об`єктів нерухомого майна, з якими закон пов`язує набрання чинності договору, а саме можливість реалізації сторонами своїх суб`єктивних прав та обов`язків.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав - ст. 125 Земельного кодексу України .    Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України від 01.07. 2004 № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» зі змінами та доповненнями (ст. 126 ЗКУ).

Статтею 6 Закону України №161 “Про оренду землі” також визначено, що право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Орендар земельної ділянки зобов’язаний приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, але не раніше державної реєстрації відповідного права оренди – ст.25 Закону України “Про оренду землі”

Момент укладення договору визначений статтями 638 та  640 Цивільного Кодексу  України, де вказано, що договір є укладеним, якщо сторони  досягли згоди з усіх його істотних умов.

Відповідно до ст.15 Закону України №161  “Про оренду землі”, істотними умовами договору оренди землі є: об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки),     дата укладення та строк дії договору оренди;     орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

При цьому за згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Терміни «момент укладення договору» та «момент набрання чинності договором оренди земельної ділянки» відрізняються за змістовим наповненням,  та можуть відрізнятися у часі.

Метою укладення будь-якого цивільного правочину є отримання певних правових наслідків через реалізацію сторонами своїх суб`єктивних прав та обов`язків, а правочин, укладений без наміру створення правових наслідків, які ним обумовлені, є фіктивним. Реалізувати свої суб`єктивні права та обов`язки сторони договору оренди земельної ділянки можуть лише після державної реєстрації такого договору.

На офіційному вебсайті Держгеокадастру за допомогою технологічних та програмних засобів Державного земельного кадастру оприлюднюються відомості Державного земельного кадастру, зокрема, про державну реєстрацію права оренди (суборенди) земельною ділянкою.

Отже, орендна плата сплачується орендарем з дня державної реєстрації права оренди земельної ділянки, якщо інше не встановлено умовами договору.