Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нормативно-правові акти з питань оподаткування не передбачають обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання чи знищення печатки

, опубліковано 25 січня 2022 о 07:57

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  Законом України від 15.04.2014 №1206-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу», що набрав чинності 30.10.2014, внесено зміни до ряду кодексів і законів України, які спрямовані на перехід до добровільності використання печаток суб’єктами господарювання приватного права.

Так, згідно з п. 4 ст. 62 Господарського кодексу України (далі - ГКУ) підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків та може мати печатки.

Статус громадянина як суб’єкта господарювання визначаються  статтею 128 ГКУ, яка не містить вимог щодо обов’язкової наявності печатки у суб’єкта господарювання.
Нормативно-правові акти з питань оподаткування не передбачають обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки.

Водночас, узагальнюючи норми Податкового кодексу України, в  тому числі п. 48.3 ст.48, форми документів, які подаються до контролюючого органу (заяви, повідомлення, податкові декларації тощо), передбачають засвідчення підпису фізичної особи - підприємця або посадових осіб - юридичної особи печаткою за її наявності.