Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обов’язок ведення обліку товарних запасів закріплено законом

, опубліковано 09 лютого 2022 о 13:49

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що Законом України від 30.11.2021 року №1914 внесені зміни, зокрема, до ст. 3 Закону № 265/95 та закріплено обов’язок ведення обліку товарних запасів і здійснення продажу лише тих товарів, що відображені в такому обліку та повноваження Міністерства фінансів України встановлювати порядок та форму обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Згідно з Порядком, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів, тощо) при продажу товарів зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

Облік товарних запасів ФОП здійснює шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів.

Зокрема, товарний облік зобов'язані вести ФОП, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції, та перебувають на загальній системі оподаткування, є платниками єдиного податку ІІІ групи – платниками ПДВ та ФОП - платники єдиного податку, які торгують такими групами товарів:

-технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;

-лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

-ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Звертаємо увагу, що ФОП - платники єдиного податку І групи відповідно до положень ПКУ звільнені від обов’язку застосовувати РРО/ПРРО.

Відповідно до ст.3 Закону №265/95, СГ зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів, які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті). Законом  №1914 уточнено, що такий перелік не є виключним. Це можуть бути зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів

Для інформування громадськості щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для ФОП, Державною податковою службою України розроблено покрокову відеоінструкцію, яка доступна за посиланням

 https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/8300.html.