Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обчислення сум податку з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб

, опубліковано 21 лютого 2022 о 12:51

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування (для 2021 року це 90,0 грн., для 2022 року – 97,5 грн.) - п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 Податкового кодексу України.

Нагадуємо, що обчислення сум податку з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації).

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку податковим органом до 01 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

За новостворені (нововведені) об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичними особами, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.