Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року

, опубліковано 13 липня 2022 о 12:41

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що платники податку на прибуток, які мали можливість своєчасно подати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітні періоди: 2021 рік  - граничний термін подання 01 березня 2022 року та І квартал 2022 року - граничний термін подання якої 10 травня 2022 року, але своєчасно її не подали до 20 липня 2022 року та не сплатили відповідні суми грошових зобов’язань,  визначених у таких деклараціях, до 31 липня 2022 року включно, не звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків.

Порядком підтвердження можливості чи неможливості виконання платниками податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України, визначається механізм підтвердження платниками податків можливості чи відсутності можливості своєчасного виконання податкового обов’язку щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, тощо.

Платник податку, який не має можливості подати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року, відповідно до вимог абзацу 1 п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ зобов’язаний подати Декларацію за ці звітні періоди протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. За цих умов платник податку звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності.

Якщо у платника з’явилась можливість подати декларацію за 2021 рік та І квартал 2022 року, він має можливість без притягнення його до відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків подати декларації за ці звітні періоди протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості. Роз’яснення з даного питання наведені в Інформаційному листі №3/2022, розміщеному на вебпорталі ДПС в рубриці «Листівки та брошури».