Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібно адвокату, що перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, ставати на облік в контролюючому органі як особі, що здійснює незалежну професійну діяльність

, опубліковано 28 липня 2022 о 13:47

Головне управління ДПС у Київській області нагадує,  що самозайнятою  особою є платник податку, зареєстрований як фізична особа – підприємець, або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність – це, зокрема, діяльність адвокатів за умови, що вони не є працівниками або фізичними особами – підприємцями (за виключенням випадку, передбаченого п. 65.9 ст. 65 ПКУ) та використовують найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах підлягають всі платники податків - п. 63.2 ст. 63 ПКУ, п. 1.3 розд. І наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588.

Взяття на облік  самозайнятих осіб у контролюючих органах здійснюється незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того чи іншого податку та збору.

Адвокат не повинен ставати на облік в контролюючому органі, як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, якщо він здійснює свою діяльність виключно у рамках трудових відносин з роботодавцем (адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням), всі договори про надання правової допомоги укладаються від імені роботодавця, оплата за послуги адвоката здійснюється від імені роботодавця.

Якщо хоча б одна з вищевказаних умов не виконується, такий адвокат повинен стати на облік у контролюючому органі, як самозайнята особа.