Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звільнення від сплати ЄВ на період воєнного стану самозайнятих осіб та членів ФГ

, опубліковано 09 серпня 2022 о 14:45

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що у зв'язку з введенням на території України воєнного стану, з 01 березня 2022 року та до припинення воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після його припинення, ФОП, незалежно від обраних ними систем оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

Таке  звільнення застосовано задля зменшення фінансового навантаження на підприємців та стимулювання їх до продовження  господарської  діяльності, необхідної для країни в складних умовах війни.

Варто враховувати, що право не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не передбачає зарахування до страхового стажу періодів (місяців), в яких ЄВ не нараховувався та не сплачувався.

Зазначені особи розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Відповідні зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 внесені      Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».