Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи має право ФОП бути одночасно найманим працівником?

, опубліковано 09 серпня 2022 о 14:53

Головне управління ДПС у Київській обасті повідомляє, що відповідно до  з п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Працівник - це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону - п.п. 14.1.195 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.
Таким чином, трудовий договір укладається роботодавцем з фізичною особою, а не з фізичною особою - підприємцем.     

Згідно з п. 1 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08. 2014 року № 459 зі змінами та доповненнями, Міністерство економіки України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері праці, трудових відносин.
Виходячи з викладеного, з питання трудових відносин платник податків - фізична особа - підприємець може звернутися до Міністерства економіки України.