Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи є контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення господарські операції з контрагентами, що мають податкову адресу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя

, опубліковано 15 вересня 2022 о 10:50

Головне управління ДПС у Київській      області повідомляє, що    відповідно до абзацу 3 част. 2 ст. 1 Закону України від 15.04.2014 № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», з 20 лютого 2014 року Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є тимчасово окупованими Російською Федерацією.

Пунктом 26 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що тимчасово, на період дії Закону № 1207-VII, для платників податків, які на дату втрати чинності - 21.11.2021 Законом України від 12 .08. 2014 № 1636-VІІ «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», мають податкову адресу або об’єкти оподаткування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, положення ПКУ застосовується з урахуванням особливостей, визначених у п. 26 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Так, відповідно до положення п.п. 26.4 п. 26 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в разі здійснення господарських операцій між особами, які мають податкову адресу на тимчасово окупованій території та платниками, які мають податкову адресу на іншій території України, до таких операцій застосовуються положення ст. 39 ПКУ з урахуванням критеріїв, визначених п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ - тобто, такі операції можуть бути контрольованими, якщо відповідають зазначеним критеріям.

В такому випадку платник податку на прибуток повинен дотримуватись правил трансфертного ціноутворення та повідомляти про такі операції в Звіті про контрольовані операції, подати Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, скласти документацію з трансфертного ціноутворення, тощо.
Роз’яснення з даного питання наведені в Інформаційному листі ДПС № 23 «Щодо особливостей адміністрування податків і зборів для осіб, які мають податкову адресу та/або об’єктів оподаткування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», який розміщено на офіційному вебпорталі ДПС в рубриці «Листівки та брошури».

Залишаємось на зв’язку:

Контакти гарячих ліній https://kyivobl.tax.gov.ua/kontakti/

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua