Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Набрали чинності зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН

, опубліковано 22 березня 2023 о 11:55

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 08 березня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України  від 12.01.2023 року №19 «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», зареєстрований в Міністерстві юстиції 17.02.2023 року за №298/39354, яким запроваджені зміни в механізмі подання та розгляду пояснень та копій документів до податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено.

У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, платник податку має право протягом 365 днів (із врахуванням норм п. 69.9 підрозділу 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ), що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК,  подати на розгляд комісії регіонального рівня пояснення та копії документів щодо підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК. 

Письмові пояснення та копії документів подаються платником в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Нагадуємо, що відповідно до п.п.69.9 п.69 підрозділу 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи з особливостями, визначеними цим підпунктом.

Комісія регіонального рівня розглядає  надані пояснення та копії документів та протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання  пояснень та копій документів: 

- або приймає Рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН  та надсилає його платнику податку;

- або направляє платнику повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття рішення комісією регіонального рівня про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН з пропозицією щодо надання платником додаткових пояснень та копій документів на  підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;

- або приймає Рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН у разі надання платником  копій документів, складених/оформлених з  порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку.

Платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації,
зазначеної у ПН/РК,  протягом 5 робочих днів з дня, наступного  за днем отримання  Повідомлення.

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем їх отримання, приймає Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Якщо платник не надав додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН протягом 5 робочих днів, що настають за днем граничного строку їх подання.

Комісія регіонального рівня приймає Рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН в разі:

- ненадання/часткового надання додаткових письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в ЄРПН, при отриманні Повідомлення;

- та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

Рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН може бути оскаржено в адміністративному або в  судовому порядку.

Оскарження рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється у порядку, визначеному п.56.23 ст. 56 Податкового кодексу України. Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11 грудня 2019 року № 1165.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast