Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 01 квітня 2023 року небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов'язані надсилати повідомлення контролюючим органам про відкриття або закриття рахунку/електронного гаманця платника податків

, опубліковано 03 квітня 2023 о 14:53

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п.69.2 ст.69 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов'язані з 01 квітня 2023 року надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунку/електронного гаманця платника податків - юридичної особи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючих органів, в яких вони  перебувають на обліку – відповідні зміни до ПКУ внесені Законом України від 12.01.2023 №2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг)» та набрали чинності з 01 квітня 2023 року.

Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 року № 721 зі змінами (далі – Порядок №721). 

Відповідно до  Порядку №721, небанківські надавачі платіжних послуг можуть подавати повідомлення про відкриття/закриття рахунків у електронній або паперовій формі за формами, встановленими додатками 1 чи 2 до цього Порядку. 

До завершення технічної реалізації запровадження форми електронних повідомлень про відкриття/закриття електронних гаманців емітенти електронних грошей подають повідомлення у паперовій формі згідно з формою, встановленою додатком 2 до Порядку №721. 

Відповідно до  п. 69.17 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. XX ПКУ, щодо всіх рахунків/електронних гаманців, відкритих/закритих у період дії воєнного, надзвичайного стану на території України, платники податків, визначені п. 69.1 ст. 69 ПКУ, зокрема, небанківські надавачі платіжних послуг/емітенти електронних грошей зобов’язані направити (у тому числі повторно) до контролюючих органів повідомлення про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців для отримання від контролюючих органів повідомлення про взяття рахунків/електронних гаманців на облік не пізніше одного місяця з дати припинення або скасування цих станів п.69.17. 

Якщо після припинення зазначених станів у небанківського надавача платіжних послуг/емітента електронних грошей відсутнє підтвердження взяття рахунку/електронного гаманця на облік у контролюючому органі, то вважається, що здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків розпочато до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку/електронного гаманця на облік. 

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast