Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Подання податкової декларації платника ЄП – ФОП в Електронному кабінеті

, опубліковано 12 жовтня 2023 о 12:18

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що наразі триває кампанія декларування платниками спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності єдиного податку за три квартали 2023 року.

Відповідно до п. 296.2 ст. 296 ПКУ, платники єдиного податку (далі – ЄП) І та ІІ груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ, та відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

При цьому платники ЄП І та ІІ груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників ЄП ІІ та ІІІ (ФОП) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ (абзац перший п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ).

Платники ЄП ІІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника ЄП у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

У складі податкової декларації платника ЄП за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми ЄВ, нарахованого та сплаченого в порядку, визначеному законом - п. 296.3 ст. 296 ПКУ.

Вимоги п. 296.3 ст. 296 ПКУ не застосовуються платниками ЄП ІІІ групи – електронними резидентами (е-резидентами).

Платники ЄП – власники, орендарі, користувачі на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного ФГ та використовуються ним, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

Форма податкової декларації платника ЄП - ФОП затверджена наказом Мінфіну України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394) із змінами внесеними наказом Мінфіну від 15.12.2022 № 438 (далі – Декларація).

На вебпорталі ДПС в рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені електронні форми Декларації:

-за ідентифікатором форми F0103406 (для І та ІІ груп – рiчна) з додатками:

Додаток 1 «Вiдомостi про суми нарахованого доходу застрахованих осiб та суми нарахованого єдиного внеску» – за ідентифікатором форми F0134106;

Додаток 2 «Розрахунок загального мiнiмального податкового зобов’язання за податковий (звiтний) рiк» – за ідентифікатором форми F0134206;

-за ідентифікатором форми F0103308 (для ІІІ групи – квартальна) з додатками:
Додаток 1 «Вiдомостi про суми нарахованого доходу застрахованих осiб та суми нарахованого єдиного внеску» – за ідентифікатором форми F0133108;

Додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звiтний) рiк» – за ідентифікатором форми F0133208.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, або через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині (особистому кабінеті) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Для формування Декларації в режимі «Введення звітності» користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: рік, період, щодо якого здійснюється звітування, за допомогою кнопки «Створити» обирає тип форми «F01 Прибуток». Із запропонованого переліку форм обирає необхідну форму «F0103406/F0103308» Декларації, зазначає відповідний територіальний орган ДПС (регіон, район) в полі «Код ДПІ» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації) та натискає кнопку «Створити».

У відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».