Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Система електронних платежів нового покоління: зміни у правилах заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції

, опубліковано 23 листопада 2023 о 15:19

Головне управління ДПС у Київській області, в рамках налагодження взаємодії та співпраці, з метою покращення поінформованості банківських установ щодо положень чинного законодавства в частині оформлення платіжних документів платниками податків при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску, заповнення у платіжній інструкції всіх обов’язкових реквізитів провели онлайн-конференцію для банківських установ, що здійснюють діяльність на території Київської області.

У зв'язку із прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року №1591-ІХ «Про платіжні послуги» українська платіжна система переходить на міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями ISO 20022, який є основою функціонування європейських платіжних систем. Запровадження системи електронних платежів нового покоління СЕП – 4.0, в якій забезпечено можливість  здійснювати  міжбанківські платіжні операції у режимі 24/7 ставить перед працівниками банків та податківцями нові виклики. 

Представники регіональних банків Київської області мали змогу поставити питання заступнику начальника управління економічного аналізу – начальнику відділу обліку платежів та зведеної звітності Ользі Моргун та отримали кваліфіковані відповіді. Багато питань, що їх порушували під час обговорення, стосувались дотримання  правил заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, а саме «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника». Фахівці податкової наголосили, що сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, – податковим агентом, або представником платника податку, а від правильного заповнення реквізитів платіжної інструкції залежить ідентифікація платників податків.

Зустріч була продуктивною, а під час діалогу сторони окреслили проблеми, що часто виникають під час проведення платежів щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску у відділеннях банків та знайшли шляхи їх вирішення. Така співпраця якісно покращить процес оформлення платіжних документів, що забезпечить ефективне впровадження міжнародних стандартів в українську платіжну систему.