Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування спадку

опубліковано 05 лютого 2021 о 08:04

Декларувати свої доходи — це конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України).

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 30 квітня 2021 року. Оподаткування спадщини та подарунків залежить від ступеня споріднення спадкоємця.  Згідно пп. 174.3 cт. 174 Податкового кодексу, oсобами, відповідальними за сплату податку на доходи, є спадкоємці.

  • За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. (Нагадуємо, що до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення спадкодавця чи дарувальника відносяться: його батьки, чоловік/дружина, діти, у тому числі усиновлені, рідні брати та сестри, дід та баба збоку матері і збоку батька, онуки.) Тому такі фізичні особи декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання такої декларації;
  • За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;
  • Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

    Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи у якій включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов’язання з ПДФО та з військового збору.

Податкову декларацію платникам необхідно подавати  до податкового органу за місцем своєї податкової адреси. На сьогодні громадяни мають можливість подати таку декларацію не відвідуючи податкову інспекцію, а скориставшись Електронним кабінетом.

В Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

За інформацією щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи громадяни можуть звернуться до Центру обслуговування платників Вишгородської ДПІ ГУ ДПС у Київській області за адресою: м. Вишгород, пл. Шевченко,1-а,

Телефони для довідок: (04596)5-42-67, 22-206

Вишгородська ДПІ