Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За якою податковою адресою подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо проживаєте не за місцем прописки?

, опубліковано 08 лютого 2021 о 12:58

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що кампанія декларування доходів, отриманих у 2020 році, розпочалася 01 січня 2021 року та триватиме до 01 травня 2021 року.

«Декларація про майновий стан і доходи подається у тому числі тоді, коли дохід отримано від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи. Це, наприклад, доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна, успадкування або отримання майна в дарунок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, а також надання освітніх послуг - з репетиторства, тощо», - коментує заступник начальника податкової служби Київщини Валерія Буділовська.

Вона зазначила, що податкову декларацію платник подає до контролюючого органу за своєю податковою адресою. «Це місце проживання, за яким особа взята на облік як платник податків у контролюючому органі. Одночасно така адреса може бути лише одна».

Платник податків, який має подати річну декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем прописки, а в іншому місці, подає декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Фізичні особи, які зняті з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстровані за іншою, подають декларацію до податкового органу за попередньою адресою.

Бланки податкових декларацій безоплатно надаються контролюючими органами платникам податку на їх запит, та є загальнодоступними для населення.

Платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов'язаний надати безоплатну інформаційну допомогу за таким зверненням.

Податковий орган за зверненням платника податку, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.